Return to site

 

Last minute panic

 

Last minute panic

Av Sjur Dagestad, professor i innovasjon, innovasjonsevangelist og grunder i Innoco

Du har sikkert selv opplevd følelsen av last minute panic. Noen mister hodet fullstendig når panikken kommer mens andre biter tenna sammen og løser kun det aller viktigste. Å velge kun det aller viktigste og droppe det uvesentlige kunne noen og enhver av oss blitt flinkere til.

Hvordan henger prioritering og tidspress sammen med innovasjon? En tidligere kollega sa det på denne måten: «Hadde vi ikke hatt så dårlig tid, så hadde vi aldri klart det.»

Vi tenker ofte på tidspress som en ulempe. Innovatører snur ulempen til en fordel. For det å lykkes er ikke nok. Innovatører må lykkes tidsnok. Enda viktigere er det å feile og lære tidlig nok. Tidspress tvinger oss til å ta stilling: Hva er ikke er viktigst og hvordan gripe tak i det viktigste.

Noen år tilbake i jobben som professor ved NTNU, skrev fem av studentene mine en oppgave om prioritering. Rapporten ble tykk og omfattende. Studentene hadde lagt ned en uhorvelig mengde timer i arbeidet. Til tross for enorm arbeidsinnsats fikk de en dårlig karakter. Grunnen var at de hadde brutt med prioriteringens viktigste prinsipp: Å velge bort. De hadde dekket absolutt alle tenkelige sider ved å prioritere, uten selv å prioritere noe som helst.

Innoco-teamet får ofte forespørsel om foredrag, workshops og innovasjonsprogrammer. Da spør vi gjerne: Hvor liten tid har dere? Innovasjon innebærer å lære gjennom enkle, raske utprøvinger, med lav risiko – kalt iterasjoner. Se for deg en isdanser som øver inn en ny dobbel-axel variant. I starten tryner hun ofte. Deretter blir hun stadig støere, raskere og bedre. Å beherske innovasjonsfaget er ikke nok. Hurtighet er en del av kunsten.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK